Tänään tutustuimme jännitteen mittaamiseen. Rakensimme kaksi eri piiriä koko ryhmän kanssa yhdessä. Molemmat tunnit pidettiin totally in English - nice!!!
Ensin rakensimme joulukuusen valot eli kytkimme kaikki lamput sarjaan. Piiriin tarvittiin kaksi 12 V jännitelähdettä, jotta jännite riitti kaikille 12 lampulle. Tunnelmassa palasimme pari kuukautta taaksepäin ja saattoi joku lurauttaa pienen laulunkin ilmoille menneen juhlan kunniaksi.
Kaunista näkymää edelsi kova työntouhu, kun ryhmäläiset etsivät viallisia johtimia ja lampunkantoja. Jos yksikin johdin oli poikki tai lamppu viallinen, koko piirissä katkesi virta ja lamput sammuivat.
Lopussa työ palkittiin. Havaittiin, että kahden virtalähteen tuottama jännite 24V oli melkein sama kuin se, mitä mittareilla saatiin kunkin lampun yli olevat jännitteet yhteensä. Pientä mittavirhettä mahtuu joukkoon tietysti.
Sitten yhdistettiin lamput toisella tavalla. Kytkettiin ne rinnakkain toistensa kanssa, eli plusnavat yhteen ja vielä jännitelähteen plusnapaan, miinukset yhteen ja ne vielä jännitelähteen miinusnapaan.
Touhua riitti tässäkin ja kesti aikansa, ennen kuin huomattiin, että "double line" johtaakin suoraan linjaan enemmin kuin lamppujen rinkiin. Ope joutui ensin raapustamaan pienen apukuvan taululle.
Lopputulos oli tämän näköinen:
Nyt meillä oli käytössä vain yksi jännitelähde. Huomattiin, että kaikissa lampuissa on sama jännite (mittavirhe huomioiden). Myös havaittiin, että mitä kauempana lamppu oli ketjussa, sitä enemmän jännitettä oli kadonnut matkalla jostain syystä.
Ehdimme tarkastella myös teoriaa.
- Jännitteen tunnus on U.
- Sen yksikkö on voltti, V.
- Jännitteen kaari merkitään piiriin aina plussasta miinukseen.
- Sarjaan kytkettyjen laitteiden jännitteet lasketaan yhteen.
- Rinnakkain kytketyt laitteet ovat aina samassa jännitteessä.
- Jännite mitataan aina niin, että jännitemittari kytketään laitteen yli rinnakkain laitteen kanssa. (Jännitemittarin + -napa laitteen +-napaan ja jännitemittarin 0-napa laitteen - -napaan.)
Läksy:
Lue jännitettä koskeva kappale 2 ja opettele myös Blogissa olevat asiat.
Bogikysymys: Entä, jos kaksi yhtä suurta jännitelähdettä kytketään sarjaan piiriin niin, että niiden navat ovat piirissä päin vastoin toistensa kanssa. Mitä tapahtuu?